Ratslag Academie

Als een van de eerste rattenjagers van Nederland heb ik steeds mijn kennis gedeeld. Dat begon meer dan 10 jaar geleden met de website Achtertuinschutter.nl en dat is voortgezet in een nieuwe versie Erfschutter.nl. Dit is een bekend handboek voor luchtbuksen en trekt sinds de eerste publicatie gemiddeld 500 bezoeker per dag. Erfschutter is gepubliceerd onder een Creative Commons licentie. Dit betekent dat mijn teksten door iedereen mogen worden gebruikt, overgenomen en hergebruikt in eigen teksten. Dit is ook uitbundig gedaan en vrijwel alle wapenhandelaren gebruiken mijn teksten of verwijzen ernaar.

Ballistiek en kogelbanen in Erfschutter.nl

Erfschutter heb ik geschreven als een verslag van mijn zoektocht naar het perfecte wapen om ratten af te schieten. Dat kon ik toen niet zeggen omdat ratten afschieten taboe was. Intussen is de publieke opinie veranderd als het om ratten gaat. Veel mensen ervaren overlast en zien in dat het gebruik van gif geen goede oplossing is. Rattenjagen wordt nu gezien als een meer verantwoorde aanpak en beter dan vergiftigen. Ik heb bij de publicatie van Ratslag.nl begin 2019 veel positieve reacties gekregen. Daarom durf ik het aan om handboek luchtbuksen op erfschutter.nl om te schrijven naar een handboek rattenjagen. Ik noem dit de “Ratslag academie”, met de bedoeling om het rattenjagen te professionaliseren.

Opmerking: Het is goed om te benadrukken dat je niet zomaar rattenjager kunt worden. Je moet kunnen beschikken over een gezond lichaam/geest. Het vergt veel technische kennis op MBO-Plus of HBO-niveau. Ook veel kennis van de natuur en het gedrag van dieren. Om dit te borgen zijn er wetten en regels en moet je je vakbekwaamheid kunnen aantonen. Als je erover denkt om rattenjager te worden dan heb je een lange weg te gaan, die wat mij betreft hier kan beginnen. Bedenk echter dat de vereiste schietvaardigheid voor velen van u niet bereikbaar zal blijken. Het grootste risico voor de beroepsgroep van rattenjagers zijn de slechte schutters.

Tussen de ogen op 10m

Onder de kop Ratslag-Academie ga ik in de vorm van afzonderlijk artikelen mijn kennis en ervaring delen. Doelgroep is natuurlijk de (aspirant) rattenjager maar ook en vooral de overheid die het beroep rattenjagen wil faciliteren met passende Wet- en regelgeving. Ik ben mij ervan bewust dat mijn aanbevelingen soms ingaan tegen wat instanties hier en daar voorschrijven. Dat is onvermijdelijk, omdat de verschillende overheidsorganen elkaar tegenspreken. Met name provincies maken het lastig, omdat zij ieder een eigen beleid formuleren. Mijn uitgangspunt is kennis, ervaring en gezond verstand.

Mijn werk op Ratslag.nl is gedeeltelijk vrij toegankelijk om met name overheden in de gelegenheid te stellen om actuele kennis tot zich te nemen. Het auteursrecht ligt bij Ratslag. De meer technische aspecten van het rattenjagen zijn afgeschermd met een wachtwoord omdat deze informatie dient als theoretische basis voor cursus Schietvaardigheid voor rattenjagers, die periodiek wordt gegeven in samenwerking met Fennema Rattenbestrijding.

Reeds verschenen artikelen

Ik deel mijn kennis in de vorm van losse artikelen die ik in de komende tijd ga schrijven. Kennis verwerven kost tijd (meer dan 10 jaar). Kennis verwoorden en uitdragen is minstens even moeilijk en tijdrovend. Ik kan hierbij ook trainingen en workshops over rattenjagen voor bedrijven en overheden verzorgen.

Opmerking: Bovenstaand schrijfwerk is “werk in uitvoering”. Ik laat de lezer al toe terwijl ik aan het schrijven ben. Reageer gerust om mij te attenderen op fouten of zaken die ontbreken. Je kunt me rechtstreeks benaderen via email info@ratslag.nl.

Hieronder kun je ook reageren of vragen stellen over de artikelen in de Ratslag-Academie. Jouw eerste reactie komt in een wachtrij, zodat ik het bericht kan onderscheiden van spamberichten. Volgende berichten worden direct gepubliceerd. Op deze manier worden reacties openbaar en kunnen anderen en ikzelf daarop antwoorden en reageren.

2 antwoorden op “Ratslag Academie”

  1. Ik zou graag dit werk ook willen doen hoe kan ik me aan melden of inschrijven

    1. Op dit moment loopt een cursustraject. Na de zomer komt er een volgende ronde. Surf via Menu naar Cursussen voor meer informatie.

Reacties zijn gesloten.