Eerste cursisten “Schietvaardigheid” gediplomeerd

Doelen op verschillende afstanden

Op zaterdag 29 mei was de laatste cursusdag van de cursus Schietvaardigheid voor Rattenjagers. Deze cursus was een Try-out met 6 geselecteerde kandidaten. De cursus is ontwikkeld door Jos Kruis van Ratslag Rattenbestrijding en Henk Fennema van Fennema Rattenbestrijding. De kandidaten hebben flink meegeholpen om de cursus helemaal compleet te maken. Hun terugkoppeling was buitengewoon waardvol en hun geduld met de praktijk-onderdelen was bewonderenswaardig.

Instructeurs Jos Kruis en Henk Fennema
Instructeur Henk Fennema voor de groep

Henk en ik waren onder de indruk van de manier waarop de cursisten de materie vastgrepen en er ook thuis flink mee aan de gang zijn gegaan. In de WhatsApp-groep werd veel uitgewisseld. Het resultaat kwam in volle omvang in beeld bij de afsluitende schiettoets. Alle kandidaten hebben de toets gehaald en de meesten schoten veel beter dan voor de toets nodig was. Wij (de instructeurs) hebben ze allemaal met groot vertrouwen een certificaat kunnen geven.

Schiettoets…. Instructeurs beoordelen de resultaten
Henk Fennema reikt certificaten uit

In de evaluatie van de cursus gaven de cursisten aan dat ze erg blij waren met wat ze hadden geleerd. De helft van hen had ook de KAD-cursus (Rattenpreventie en -bestrijding met warmtebeeldcamera & persdrukgeweer op basis van IPM) gevolgd. Deze cursisten gaven aan dat onze cursus veel toevoegt aan de kennis die rattenjagers moeten hebben om verantwoord op ratten te kunnen schieten.

Henk en ik zijn blij met deze terugkoppeling en we gaan nu ook een cursus in september en een in november organiseren. De folder voor september staat al online en de eerste inschrijvingen zijn al binnen.

7 antwoorden op “Eerste cursisten “Schietvaardigheid” gediplomeerd”

 1. Een zeer gedegen opleiding van een hoge standaard. Zowel techniek als bv ballistische kennis en alle aspecten om een verantwoord aandeel te zijn in een IPM benadering van rattenbestrijding. De verworven kennis werd omgezet in praktijktraining waarbij alleen een juist schot humaan en doeltreffend is. Er was een uitstekend samengaan van theorie en praktijk , alle studie en trainingsdagen. Beide docenten beschikken over didactische en pedagogische kwaliteiten . Kortom een prima opleiding .

 2. Henk en Jos, ontzettend bedankt voor de zeer leerzame cursus! Ik begon de cursus met weinig schietervaring en groepjes zo groot als een sinaasappel maar dankzij jullie zijn het nu groepjes van een euromunt geworden! Snel de opgedane kennis maar eens in de praktijk uitoefenen!

 3. Bijzonder interessante en leerzame cursus. Goed verzorgd en kundig begeleid door Jos en Henk. Echt een aanrader!

 4. De kennis en ervaring van Henk en Jos uit de praktijk gecombineerd met theorie en de begeleiding tijdens de praktijkoefeningen maken het een waardevolle cursus.
  Een aanrader .

 5. Beste Jos en Henk,
  Zeer veel geleerd echt een verrijking voor de gene die serieus met rattenbestrijding bezig zijn.
  Hopenlijk gaat deze cursus de impact krijgen waar we als ongedierte bestrijder/ rattenjager eigenlijk al zo lang op zitten te wachten.
  Nogmaals bedankt.
  Ps: leuke groep gehad om een en ander mee te delen en uit te wisselen 👍👍👍

 6. Jos en Henk zijn een gedegen team welke de cursisten een goede basis kennis mee geven betreffende veiligheid, ballistiek, materiaal en schietvaardigheid. Een cursus die een must is voor de plaagdier bestrijder die de plagen te lijf wil gaan met PCP buks.

  Het zou verplicht moeten worden mensen deze cursus te laten doen voor ze met een PCP het veld in te sturen. Humaan schieten (trefzekerheid) en veiligheid staan dan ook hoog in het vaandel in deze cursus.

  Jos en Henk enorm bedankt voor alle gedeelde kennis en kunde. Ik hoop jullie snel nog een keer te zien.

  MVGR.

  Bram Bervaes
  Schaakrat
  06-29249325

 7. Beste Cursisten (vrienden),

  Dank je wel voor deze lovende woorden. Ook voor de opmerkingen en tips die enkelen van jullie nog naar mijn persoonlijke mail hebben gestuurd. De belangrijkste vraag van jullie ( een goed cursusboek) is bijna ingelost. De proefdrukken van het Handboek voor de Rattenjager zijn onderweg en na de finale redactie laat ik er een aantal afdrukken. Jullie krijgen deze binnenkort toegestuurd.

  Ook namens Henk Fennema, hartelijk dank voor jullie enthousiasme.

  Met vriendelijke groeten,
  Jos Kruis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *