Succesvolle cursus in september

Op 25 september 2021 hebben wij weer 8 rattenjagers opgeleid en gekwalificeerd. Een aantal ervan waren al ervaren rattenjagers en twee hadden ook al een jachtakte. Kennelijk voegt de cursus “Schietvaardigheid voor de Rattenjager” genoeg toe.

Er waren ook beginners, die alleen in hun jeugd wat met luchtbuksen hadden geschoten. Ook deze hebben de cursus met een goed resultaat voltooid. Er was dan ook veel waardering voor de instructeurs (Henk Fennema en Jos Kruis). Zij hebben alle schutters zover gebracht dat zij voldoende kennis hebben over het rattenjagen en met succes de schietvaardigheidstoets konden afleggen.

Deze toets stelt de schutters flink op de proef. Zij moeten 12 schoten lossen op ’n doel ter grootte van een 1-Euromuntstuk en dat vol raken. 1 schot op 20 m, 1 schot op 15 m, 1 schot op 10 m en 1 schot op 5 m. Dit moeten ze driemaal herhalen. Zij mogen één keer missen.

Schietoefeningen
Concentratie
Even meekijken
Jachtaktehouders doen toets schietvaardigheid
Henk Fennema beoordeelt schietresultaat

Diploma-uitreiking door Jos Kruis
Geslaagde rattenjagers en hun instructeurs

In november gaan we met tien cursisten aan de slag. Deze cursus is bijna vol met nog één plek te vergeven. Ook deze wordt gehouden op de prachtige (koninklijke) buitenschietbaan nabij paleis Soestdijk in Baarn.

Redactie: In mijn vorige bericht heb ik een oproep gedaan voor vrouwelijke rattenjagers. Henk en ik zijn verheugd dat we in november de eerste Rattenjaagster van Nederland in de cursus hebben.

2 antwoorden op “Succesvolle cursus in september”

 1. De cursus Rattenjagers was een leerzame ervaring , mede door instructeurs Jos en Henk, waarbij Jos zijn expertise deelde rond alle huidige in en outs van het op zo humaan mogelijk wijze bestrijden van te veel ratten, waarbij ook respect is voor dit bijzondere dier, waar helaas soms de populatie te groot wordt en op gepaste wijze dit weer kan worden teruggebracht naar een acceptabele populatie, iets waar ik zeker achter sta.

  Henk is echt een specialist op het veilige gebruik van het gereedschap dat wij als Rattenjagers hiervoor gebruiken en veiligheid maar ook kennis rond het gebruik van het gereedschap wordt door hem positief gedeeld en aangevuld met kennis van Jos.

  Wat hierbij ook goed tot zijn recht komt is dat zij beide ook Rattenjagers zijn en zij na het toetsen van de cursisten deze toevoegen als mede Rattenjagers, iets wat zeker nodig is wil de Rattenjager bestaansrecht en erkenning opbouwen.

  Dus voor de serieuze Rattenjager een leerzame cursus.

  Kees Bogaart
  Rattenjager Zuid-Holland

  1. Ik heb de septembercursus gevolgd en ben daar erg tevreden over.
   Na inschrijving kreeg ik al snel het cursusboek thuisgestuurd. Door middel van dit boek, wat erg makkelijk wegleest en de cursus schietvaardigheid, krijg je een uitstekende startpositie, om aan de slag te gaan als rattenjager.
   De achtergrond informatie in het boek is erg leerzaam, maar ook tijdens de cursus wordt hier ook veel aandacht aan besteed.
   De aandacht die besteed wordt aan de schiethouding en andere tips van de “meesters” zijn zijn voor mij erg ondersteunend en leerzaam geweest.

   De manier van instructie die door Jos Kruis en Henk Fennema gebruikt wordt tijdens de cursus is duidelijk, opbouwend, afwisselend, vermakelijk maar bovenal professioneel en erg leerzaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *