10 jaar Rattenjager!

Berichten van de Rattenjager

Het was in de winter van 2010 dat wij inzagen, dat we de rattenplaag in ons kippenhok niet met klemmen aankonden. Ik bedoel, we zagen hele dikke ratten en af en toe zat er een kleintje in de val. Voor onze schuifpui hadden we een koppel superratten, die zich daar gewoon overdag tegoed deden aan het vogelvoer dat door de vogels uit de voerbuis werd geknoeid. We hadden deze dikkerds al bijna een naam gegeven.

Na speurwerk op Internet heb ik een flink krachtige Gamo knikloop-luchtbuks gekocht om daarmee de ratten te lijf te gaan. Eerst wat oefenen op een doelkaart en zo rond Sinterklaas zag ik een van onze dikkerds weer bij de vogelvoerplaats scharelen. Ik ging achter uit het huis en liep voorzichtig om het huis heen. Ik zette het geweer aan mijn schouder en schoot. De rat maakte een sprong en bleef stuiptrekkend op zijn rug liggen. Ik schrok van mijn eigen reactie, want ik had medelijden met de dikkerd, waar ik kennelijk al aan gehecht geraakt was. Het was een prachtig dier, met een mooie gave vacht en je kon zien dat hij bij ons gelukkig was geweest.

Achteraf is het eerste schot een gelukstreffer geweest. Ik heb daarna met deze buks nooit meer een rat netjes dood kunnen schieten. Meestal schoot ik mis en als ik al raakte, dan was het half en veroorzaakte ik zoveel dierenleed dat ik er niet van kon slapen. Ik ben me toen gaan verdiepen in de theorie van luchtbuksen en van het raakschieten. De eerste conclusie was dat ik een persluchtbuks (werd de Gamo Dynamax 5,5mm) moest hebben die perfect zuiver schiet. De volgende was dat ik me de theorie van de ballistiek eigen moest maken om op verschillende afstanden raak te kunnen schieten. Het resultaat van deze studie heb ik vastgelegd in mijn website www.erfschutter.nl.

Oefenen met mijn Gamo Dynamax

Ondertussen ging ik aan de slag met het (nu wel verantwoord) afschieten van de ratten in onze tuin. Al doende begreep ik dat ratten vooral s-nachts actief zijn. Mijn volgende onderzoek was naar nachtzicht apparatuur. In die tijd was een infrarood kijker minimaal €3.000,-. Mijn eerste nacht-richtkijker was een doe-het-zelf combinatie van een normale telescoopkijker waarop een Sony camera was aangesloten met het in die tijd revolutionaire Nightsight. Veel gepruts en loodzwaar, maar wel effectief. Pas in 2012 heb mijn eerste echte nacht-richtkijker gekocht. Het allereerste model van de Pulsar Digisight. Intussen was ik twee jaar verder en mijn website erfschutter.nl werd steeds completer. Het aantal hits op de website steeg gestaag tot zo’n 600 bezoekers per dag en dat blijft tot nu toe constant.

Pulsar Digisight. In 2011 een revolutionaire ontwikkeling

Ook de buren en de boeren in de buurt kregen steeds meer in de gaten dat er een rattenjager in het dorp Schalkwijk was opgestaan. De mond op mond reclame bezorgde mij steeds meer klanten en ik bleef bezig met mijn onderzoek naar de meest effectieve aanpak van ratten. Ik deed daarvan verslag op mijn website, maar kennelijk waren de bezoekers van mijn website meer sportschutters dan jagers. Als ik over rattenjagen schreef kreeg ik onherroepelijk vervelend commentaar en dat werd zo heftig dat ik moest vrezen dat mensen mijn ramen kwamen ingooien.

Ik heb toen erfschutter exclusief gericht op de sportschutter in de achtertuin. Daarmee nam de populariteit verder toe en momenteel heeft erfschutter.nl een 100% naamsbekendheid onder alle luchtdrukschutters. Het heeft tot begin 2019 geduurd voordat ik het aandurfde om mijn verhalen rond het rattenjagen weer openbaar te publiceren. Kennelijk is door de rattenproblematiek de publieke opinie veranderd. Want, ook ratslag.nl wordt nu veel gelezen en ik krijg alleen positieve reacties.

Ik ben nog steeds bezig met het onderzoek naar ratten jagen m.b.v. luchtdruk wapens. Intussen wordt het beroep van rattenjagen toegankelijker en hoef je niet meer een ingenieur te zijn om het te begrijpen. Met name de ontwikkeling van elektronische nachtrichtkijkers met ingebouwde ballistische calculatoren in combinatie met de ontwikkeling van bijna perfecte luchtdrukwapens maken het eenvoudiger. Er zijn zelfs al instanties, die een opleiding hebben voor rattenjagers.

Maar goed…. Ik heb heel veel plezier beleefd aan het bijdragen van kennis rond luchtbuksen en ratten jagen. Ik geloof, dat ik hiermee een maatschappelijke ontwikkeling heb ontketend en daar ben ik trots op. Ik vier nu mijn jubileum van 10 jaar rattenjager en hoop dat ik ook de komende 10 jaar dit prachtige beroep mag uitoefen.

Jeetje,…. dan wordt ik ook 75 jaar! We zullen zien…..