Partij voor de dieren tegen afschieten

Er is in Amsterdam nogal wat commotie ontstaan over onderstaand filmpje van de telegraaf.

Telegraaf 6 november 2022

De aandacht voor deze reportage had ik verwacht. Ik wil open zijn over het gegeven dat ik probeer om legaal te werken, maar dat dit niet in iedere provincie lukt. Ik wil aan de kaak stellen dat de provincie Noord-Holland een vreemd beleid voert m.b.t. het verlenen van ontheffingen. De provincie verleent uitsluitend ontheffingen aan jagers met een jachtakte. Dat is raar! Immers een jager is in principe een hobbyist die jaagt voor zijn plezier en ontspanning. Niet dat zij dieren doden voor hun plezier. Jagers spelen een rol in schadebestrijding en faunabeheer in de natuur waarin zij hun hobby kunnen beoefenen.
Jagers zijn echter niet geïnteresseerd in de ecologie van de rat en zullen zeker geen werk maken van het voorkomen van rattenplagen. Ik zie ze ook niet bezig met rattenbeheer in een fabriek, magazijn of restaurant.

De Provincie Noord-Holland verleent geen ontheffingen aan professionele rattenjagers, waar andere provincies dat wel doen. De professionele rattenbestrijder is echt een betere plaagdierbeheerser, omdat deze zich houdt aan de IPM-procedure. IPM staat voor Integraal Pest Management en dat maakt onderdeel uit van zijn aanpak. Professionele ongediertebestrijders zijn vakbekwaam door opleiding en toetsing en leggen de nadruk op het voorkomen van rattenplagen. Bestrijding met klemmen, rattengif en afschot is in principe het laatste redmiddel. Een professionele rattenjager gebruikt uit principe geen rattengif.

Afschieten als laatste redmiddel

Als professional word ik ingezet als al het andere niet heeft gewerkt. Ik kom vaak in situaties waar een reguliere plaagdierbeheerser (nieuw woord voor ongediertebestrijder) geen grip meer heeft op de rattenpopulatie. Meestal zijn het ontevreden klanten van deze ondernemers die mij rechtstreeks inschakelen. Het gebeurt ook dat de ondernemer mij inhuurt om te voorkomen dat zijn klant ontevreden wordt over zijn aanpak.

Zo was ik gisteren bij een melkveehouder in Friesland. Hier heb ik overigens wel een ontheffing. Ik was uitgenodigd door de ongediertebestrijder van deze boer, omdat hij geen mogelijkheden meer zag om de plaag te bezweren. Zie onderstaande opname van gisterenavond.

Tientallen ratten tussen de koeien

Ik heb er in twee uur 30 ratten op een “diervriendelijke” manier weggeschoten. De ongediertebestrijder was in één keer overtuigd van de zorgvuldigheid en effectiviteit van onze aanpak. Hij en zijn medewerkende partner hebben zich direct ingeschreven voor een opleiding “Schietvaardigheid voor Rattenjagers“. Zie hiervoor RATTENJAGERS.NL.

Steeds meer bedrijven voor ongediertebestrijding voegen het afschieten van ratten toe aan hun arsenaal van mogelijkheden. Zij maken daarbij haast, omdat per 1 januari 2023 het gebruiken van rattengif verder aan banden wordt gelegd. Gelukkig maar, want rattengif is zeer pijnlijk en dan pas dodelijk voor ratten. Het is minstens zo pijnlijk en dodelijk voor predatoren als roofvogels, vossen, marters, honden en katten die de creperende rat als gemakkelijke prooi op het terrein ziet ronddolen.

Partij voor de dieren

Ik ben het van harte eens met de partij voor de dieren dat je ratten niet moet doden. Ik doe er daarom alles aan om rattenplagen te voorkomen en de plek voor dit nuttige en mooie dier te respecteren. Maar ja, wij (mensen) zijn hardleers en veroorzaken zelf de problemen. Problemen die in de grote steden worden aangepakt door voerverboden in te stellen. Niemand staat erbij stil dat we dan de enorme rattenpopulatie laten verhongeren. Dat is net zo erg als vergiftigen. Bijkomend effect is dat de overlast alleen maar toeneemt, omdat ratten door de honger nu ook overdag hun kostje bij elkaar proberen te scharelen en al doende meer schade veroorzaken.

De professionals van het collectief van RATTENJAGERS.NL zijn er om een over-populatie diervriendelijk aan te pakken en om vervolgens hun klanten te helpen om een volgende uitbraak te voorkomen.

Eén antwoord op “Partij voor de dieren tegen afschieten”

  1. En daar staan we voor, en vierkant achter. Top uitleg in deze best gevoelige kwestie.
    Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Maar als voorkomen faalt kan je niet wegkijken. Dan moet je oplossen en opnieuw beginnen in de hoop dat herhaling uitblijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *