De jacht op MacGyver

Als ik ergens bezig ben om ratten af te schieten dan lukt het mij altijd wel om een populatie te reduceren tot natuurlijke omvang. De laatste paar ratten krijg je meestal niet te pakken. Dat is ook niet nodig, want ratten horen in de natuur en het is een illusie dat je alle ratten kunt opruimen. Het wordt anders als je gevraagd wordt om in een huis ratten te bestrijden. Dan wil je dat er geen enkele rat overblijft. Eén rat in huis is er één te veel.

MacGyver-Rat

Ik ben in de loop van de tijd die laatste (paar) rat(ten) een “MacGyver” gaan noemen, naar de bekende handige ex-spion Agnus MacGyver in een Amerikaanse serie. Deze kon met een Zwitsers zakmes, ducttape en wetenschappelijke kennis allerlei oplossingen verzinnen voor uitzichtloze situaties.

Zo’n MacGyver-rat heeft een aantal jachtpartijen overleeft en heeft daarmee zoveel ervaring opgedaan dat hij eigenlijk niet meer te vangen is. Hij laat met allerlei handige trucjes een rattenklem afgaan en eet die vervolgens lekker leeg. De rat heeft geleerd wanneer de rattenjager langskomt. Hij reageert bijvoorbeeld op de schuifdeur van de bedrijfswagen. Waarschijnlijk is ook de lichaamsgeur van de rattenjager is zijn geheugen gegrift. Als er in een huis een MacGyver overblijft dan heb ik een flinke uitdaging.

Ik moet dan als rattenjager een nieuwe aanpak verzinnen voor deze speciale rat. Meestal begin ik met te proberen om de rat met wering, wegnemen van alle voedselmogelijkheden, verstoren zover te krijgen dat hij gewoon vertrekt. Als dit niet lukt dan blijft er niets anders over dan hem op een specifieke plek te gaan voeren. Dit moet dan een plek zijn die van relatief grote afstand te beschieten is. Het beste werkt als je de rat naar buiten kunt lokken. Je moet dan wel weten waardoor de rat naar buiten kan komen. Desnoods moet je daarvoor speciaal een uitgang creëren.

Ik heb wat dit betreft goede ervaringen met dakgoten. De meeste oude huizen hebben overal gaten. Zeker op zolder. Als je MacGyver kunt verleiden om naar de dakgoot te komen dan is deze goed af te schieten. Voordeel van een dakgoot is dat er alleen ratten komen uit het huis. Een andere optie is om een voerplek in de tuin te creëren met als nadeel dat je dan ook ratten uit de omgeving lokt. Je weet dan nooit zeker of je MacGyver hebt gevangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *