Ratslag in Nieuwe Dockumer Courant

Bericht van de Rattenjager

Er is een leuk artikel over de rattenjager van Ratslag verschenen in het weekblad van Dokkum en omstreken. Volg deze link voor het originele artikel.

Hieronder een kopie van de tekst uit de krant.

De kerkuil is vaak slachtoffer van rattengif.

Rattenjager Jos Kruis gebruikt geen gif

 24 februari 2021 om 09:28 uur

Ternaard – Ratten trekken door kou en honger naar het erf en schuren op zoek naar voedsel. Vooral stallen, kippenhokken en volières trekken het ongedierte aan. In de winter is er meer overlast van ratten. Jos Kruis is een ecologische rattenjager uit Ternaard en ziet de toename van rattenoverlast. Hij schiet ratten met behulp van een elektronisch persluchtwapen en nachtzicht-apparatuur en doet dat vooral bij agrarische bedrijven. Dit werkt beter in situaties waarin ratten mee-eten met de stal- en huisdieren.

Ratten vinden het dierenvoer veel lekkerder en gezonder dan de gif- en lokstoffen in de lokdozen. Met zijn ecologische aanpak worden de bedrijven verlost van de administratieve rompslomp rond het gebruik van rattengif. Dus: geen bestrijdingsplan, geen ontheffingen en geen inspecties. En belangrijker, zonder gif geen onnodig lijden en geen risico op doorvergiftiging en ongelukken met huisdieren.

Een voordeel van rattenjagen is dat de dode ratten worden verzameld. Hierdoor weten klanten precies waarvoor zij betalen. Verder doet Jos vrijwel onzichtbaar en onhoorbaar zijn werk. Hij kan met zijn nachtzicht apparatuur in donker het erf afspeuren en de ratten met zijn fluisterstille wapen onopgemerkt afschieten. Hierdoor blijven de stal- en huisdieren rustig en hebben buren en voorbijgangers niets in de gaten.

Als je hem belt komt hij vrijblijvend kijken waar ratten zitten en welke schade ze hebben aangericht. De jager maakt dan een inschatting van wat er moet gebeuren. Als de klant akkoord is, gaat hij dezelfde avond al aan de slag. Meestal is na 3 weken (een avond per week) de rattenplaag bezworen. De rekening (een vast bedrag per afgeschoten rat) stuurt hij pas als de klant tevreden is. Adviezen en instructies voor maatregelen om rattenplagen te voorkomen zijn gratis. En, als er ondanks de maatregelen toch nog ratten worden gezien komt hij nog wel een avondje langs.

Op de website ratslag.nl legt deze professionele rattenbestrijder uit waarom afschieten veel effectiever is dan bestrijding met klemmen of gif. Hij is lid van ERANED (Vereniging van Ecologische Rattenjagers Nederland) en pleit voor het volledig uitbannen van gif bij de bestrijding van knaagdieren.

Jos is 10 jaar geleden als hobby begonnen met rattenjagen bij een opdrachtgever die veel uilen op het terrein had. Sindsdien is hij in de ban van de uilen. Zijn ervaring met uilen en het plaatsen van uilenkasten verklaren zijn ook grote weerzin tegen ratten- en muizengif. Hij vindt dat je uilen moet stimuleren om op het erf te komen jagen. Met name kerkuilen eten veel muizen en jonge ratjes.

De rattenjager is ook een goede verteller. Zijn website gebruikt hij ook als dagboek. Hij schrijft graag verhalen en neemt zijn lezers mee op zijn nachtelijke avonturen. Meer info: www.ratslag.nl of 06-51402850.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *