Ratten in het Vondelpark

Afgelopen weken ben ik actief geweest in het prachtige Vondelpark in Amsterdam. Het is een bruisende omgeving met allerlei mensen die van allerlei dingen doen. Denk aan hardlopers, yogaklasjes, sportschooldingen, wandelaars, zonaabidders, lezers, slapers, praters, blowers en een ontelbaar aantal loslopende honden. De oplettende bezoekers zien ook hier en daar wel wat ratten scharelen tussen allerlei andere dieren.

Ik was daar op uitnodiging van een uitspanning met opdringerige ratten, die open en bloot op de terrassen rondscharrelen. De meeste gasten halen de schouders op en behandelen de ratten niet anders dan de duiven, kauwen, eksters en meeuwen die minstens zo opdringerig zijn. Desalniettemin was de uitbater bezorgd dat klanten het vervelend zouden vinden.

Bij mijn eerste bezoek na sluitingstijd heb ik helemaal geen ratten gezien. Kennelijk hebben de ratten hun dag/nacht ritme omgekeerd. Met deze wetenschap was mijn volgende bezoek overdag en was ik gewapend met een camera.

Nieuwsgierig jong ratje
Hmm, kruimeltjes op het terras…
Ik zie je wel….

Het is ook heel leuk om met de camera te gaan jagen, onder het genot van een drankje. De uitbater verwende mij met een lunch en koffie. Ik kon ondertussen zien hoe de ratten zich tussen de gasten gedragen en ook een beeld krijgen van de populatie. Daarmee ontwikkelde zich ook een plan van aanpak.

Vanuit een raam op de bovenverdieping heb ik een prima overzicht op de terrassen rondom het pand. Gedurende de middag heb ik een voerplek gemaakt op zo’n 20 meter van dat raam. Ik heb steeds kleine hoeveelheden verkruimelde hondenbrokken uitgestrooid. Aan het einde van de middag kwamen er steeds meer ratten, die ik consequent wegjaag om te voorkomen dat zij zich vol eten.

Toen om een uur of acht dit terras werd gesloten (gasten werden naar andere terrassen geleid) kon ik aan het werk. In een uurtje tijd waren alle overlastgevende ratten afgeschoten, zonder dat de gasten er iets van hebben gemerkt.

Eén antwoord op “Ratten in het Vondelpark”

Reacties zijn gesloten.