Rattenoverlast in Almere Oosterwold

Ik ben in het afgelopen jaar al op drie locaties in Oosterwold aan het werk geweest. Het gaat dan om rattenoverlast in en om een perceel. De bewoners daarvan maken zich zorgen om de ratten die zij in hun tuin hebben en erger onder hun vloer of in de muren.

Plaatje met Google Earth

Bij mijn bezoeken op locatie word ik getroffen door de manier waarop er gebouwd wordt. Ik ben onder de indruk van de creatieve huizen die daar met veel zelfredzaamheid worden opgetrokken. Er wonen ook bijzondere mensen, waarbij ik me thuis voel. Vaak stedelingen, die de kans aangrijpen om landelijk te kunnen wonen en daar zelf invulling aan geven met kippen, geitjes, varkentjes, paarden en noem maar op. Er wordt veel getuinierd en groenten geteeld. Als je de windmolens aan de overzijde van de A27, die ‘s-nachts met felle rode lampen worden opgelicht vergeet, dan is het daar idyllisch wonen.

Als ik daar speur naar ratten zie ik ook reeën, hazen en andere dieren in de omliggende weilanden en bossen. Verder hoor en zie ik regelmatig uilen. Klanten die mij hebben gevraagd om populaties van ratten in beeld te brengen heb ik tot nu toe kunnen geruststellen. Over het algemeen valt het nog wel mee en daar waar (bijvoorbeeld rond een kippenhok) ratten zitten kan ik die tot nu toe gemakkelijk afschieten. Bij de evaluatie bespreken we wat er gedaan kan worden om rattenoverlast te voorkomen. Ik merk dat bewoners dan ook direct aan de slag gaan om ratten te weren uit hun huizen, beplanting tegen de woningen weg te snoeien en het voer in de kippenrennen zo aan te bieden dat de ratten er minder goed bij kunnen.

Gisteravond ben ik door een nieuwe klant uitgenodigd. Eigenlijk hetzelfde verhaal. Een woning waarvan de wering van ratten niet op orde is. Door het inklinken van de grond rondom de gebouwen ontstaan gaten waardoor ratten onder het huis kunnen komen. Verder wat kipjes, die ratten aantrekken. Mijn observatie in de tuin gaf ook hetzelfde beeld als bij eerdere klanten. Niet veel ratten, maar toch wel meer dan wat je in een woonwijk zou verwachten. Een uitgebreidere scan van het complex met woningen omgeven door water vanuit overzijde van de sloot laat een veel zorgelijker beeld zien.

Als ik rondom het “Eiland” loop zie ik in de slootkanten in iedere tuin wel een paar ratten scharelen. Tuinen, die niet van mijn opdrachtgever zijn. Ik ben begonnen om deze ratten af te schieten en nadat mijn magazijn (met kogeltjes) leeg was lagen er in de verschillende tuinen tientallen dode ratten. Ratten, die ik niet kon opruimen, omdat de betreffende bewoners niet op de hoogte waren van mijn actie. Gelukkig was de opdrachtgever bereid om ook de ratten van de buren te betalen. Ik heb opnamen gemaakt van de gedode ratten.

Ik verwacht in deze wijk binnenkort veel ratten, omdat niet alle bewoners zorgvuldig met dierenvoer, niet geoogste groenten en etensresten omgaan. Daarbij komt dat rietkragen (in de eigen tuinen) en struikgewas niet overal worden onderhouden. Als dan ook de wering van ratten bij gebouwen (en onder dierenverblijven) niet op orde is dan kunnen rattenpopulaties snel uitgroeien tot een rattenplaag.

Ik denk dat de bewoners pas in actie zullen komen als zij geconfronteerd worden met zo’n rattenplaag. Ik heb mijn klanten gewaarschuwd voor dit scenario en hoop oprecht dat zij door samenwerking in de buurt een rattenplaag kunnen voorkomen. Als er een rattenjager nodig is ben je feitelijk te laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *