Berichten van de Rattenjager
Ik word tegenwoordig steeds vaker gebeld door aspirant rattenjagers. Meer dan door mensen met rattenproblematiek. Het is kennelijk een aantrekkelijke gedachte om rattenjager te worden en veel mensen onderzoeken wat daar voor nodig is. Via mijn websites erfschutter.nl en ratslag.nl komen deze mensen bij mij terecht en bellen om meer informatie. Vaak nadat ze al gesproken hebben met instanties over vergunningen en ze het gevoel hebben dat ze van het kastje naar de muur gaan.
Op zoek naar een baan? Mensen lezen dat er steeds meer ratteplagen zijn en als je dan werkeloos bent of drijgt te worden, dan lijkt het beroep van rattenjager best aantrekkelijk. Ik moet toegeven dat mijn werk eigenlijk een hobby is. Ik ben gepensioneerd en voor mijn inkomen niet afhankelijk van het rattenjagen. Dat is maar goed ook, want rattenjagen met een luchtbuks is bij Wet verboden. Ontheffingen worden alleen verleend aan professionele ongediertebestrijders, die ook met gif en klemmen werken en daarvoor gecertificeerd zijn.
Zonder opleiding kom je nergens. Als je een professionele rattenjager wilt worden, dan kan dat eigenlijk alleen als je een opleiding hebt in de methode van Integral Pest Management (IPM) en daarvoor gecertificeerd bent. Je houdt je dan ook bezig met wespen, rupsen, houtworm, mieren, muizen en ratten. De certificering is nodig voor het gebruik van gifstoffen. Eventueel kun je voor het jagen met een luchtbuks van de provincie een ontheffing krijgen.
In de normale praktijk van een professionele ongediertebestrijder is het jagen met een luchtbuks een extra optie om ratten-populaties aan te pakken. Als normale aanpakken als wering, verstoring, voer wegnemen, klemmen en gif niet werkt kan met gerichte afschot een patstelling worden doorbroken. Ook in situaties waarbij sprake is van zeer veel ratten kan met afschot veel sneller resultaat bereikt worden. Professionele ongediertebestrijders beschouwen het rattenjagen als een specialisme en schrikken terug voor de investering in geld en opleiding.
Specialisme. De rattenjager (zoals ik dat nu ben) is een specialist, die wordt ingeschakeld bij rattenproblematiek, waar de normale aanpak niet afdoende is. Ik ben dan ook afhankelijk van opdrachtgevers, die gecertificeerd zijn voor ongediertebestrijding en (liefst) al een ontheffing hebben voor het gebruik van een luchtbuks.
Biologische rattenbestrijding. De paradox is dat je voor rattenbestrijding met klemmen helemaal niet gecertificeerd hoeft te zijn. Biologische ratten-bestrijders, die geen gif willen gebruiken kunnen zonder certificering aan de slag. Het rattenjagen met een luchtbuks is bij uitstek een methode die daar goed bij past. Vooral omdat oude ratten te slim zijn voor klemmen (ook voor gif overigens) en je deze met een luchtbuks alsnog kunt aanpakken. Deze groep van biologische rattenbestrijders is een vergeten groep die feitelijk kansloos is bij aanvragen voor een ontheffing.
Uiteindelijk zullen ongediertebestrijders steeds minder gif kunnen en mogen gebruiken. Daarmee komt een beweging op gang naar biologische rattenbestrijding. Waar wering en het wegnemen van voedselbronnen de basis is en eventuele bestrijding met klemmen, fretjes en luchtbuksen zal plaatsvinden.
Is het een beroep? Tenslotte de vraag die het meest gesteld wordt. Kun je er genoeg mee verdienen om van te leven?
Ik denk dat het in combinatie met het gebruik van klemmen en eventueel fretjes wel een boterham kan zijn. Je kunt dan zowel overdag als ‘s-nachts actief zijn. Als je het alleen moet hebben van jagen in donker dan moet je dat beschouwen als een extra baantje, waarmee je misschien de kosten van de apparatuur en de kilometers kunt terug verdienen.
Voor mij met al mijn kennis en ervaring is het een uit de hand gelopen hobby en kan ik daarmee net de kosten van investeringen en kilometers terugverdienen.
Beste Eus,
Inderdaad ik krijg veel telefonische en email vragen over rattenjagen. Eigenlijk een beetje te veel. Dat is ook de reden dat ik informatie op deze website deel.
Wat betreft jou specifieke vraag over een stageplek. Nee, ik ben een alleenganger en dat is voor het rattenjagen ook de beste aanpak. Soms werk ik wel samen met andere jagers en dan maken we ondanks goede afspraken toch te veel geluid en dat verstoort de ratten.
Ik denk erover om een cursus te organiseren en ben daarover in gesprek met wat instanties die me daarmee zouden kunnen helpen. Houdt mijn website in de gaten voor meer informatie.
Met vriendelijke groeten,
Jos
Hallo Jos, wat een mooie website met duidelijke uitleg waar ook nog eens het enthousiasme vanaf spat.
Mijn naam is Eus en ik ben één van die wannabees die zich afvragen of rattenbestrijding d.m.v. afschot iets voor mij is. Ook ik heb niet de intensie om er van te kunnen gaan leven maar eerder als een tegemoetkoming in de kosten van een dure hobby waar je ook nog eens andere mensen mee kunt helpen.
Voordat ik verder ga en het een ellenlang bericht wordt waarin ik vertel hoe ik hierbij kom eerst mijn vraag. Zou u mij verder kunnen helpen? Hiermee bedoel ik dat ik eigenlijk zo’n beetje hetzelfde wil gaan proberen te doen als u maar eigenlijk geen idee heb hoe! Ik kom uit de buurt van Nijmegen en het is wat mij betreft jammer dat dat toch een eind uit de buurt is anders zou ik ondanks dat ik toch ook al van middelbare leeftijd ben om een soort stageplek vragen .
Ik begrijp dat u veel van dit soort verzoeken krijgt maar aan de andere kant dacht ik heel toepasselijk ‘ niet geschoten is altijd mis’
Dank voor uw tijd!
Met vriendelijke groet,
Eus