Berichten van de Rattenjager
Ik kom regelmatig hij particulieren, die ratten in de tuin hebben. Vaak hebben ze dan ook kippen, konijnen, paarden, geiten of andere huisdieren waardoor de ratten worden aangetrokken. Het gaat dan meestal om kleine aantallen ratten.
Klanten, die een luchtbuks op zolder hebben liggen, hebben vaak zelf al geprobeerd om de ratten af te schieten. Ze moeten dan toegeven dat het niet is gelukt. Vaak omdat ze een oude knikloopbuks gebruiken die niet zuiver schiet, maar meestal omdat ze niet weten hoe ze raak moeten schieten. Je hebt dan de keuze,….
- Uitzoeken hoe het wel moet,…. of,
- De rattenjager bellen.
Het is heel leuk om zelf aan de slag te gaan en er is helemaal niet zo veel voor nodig om goede resultaten te bereiken. Het begint allemaal met een zuiver schietende luchtbuks, die gemakkelijk te bedienen is. Buksen met een knikloop (springveer) vallen direct af. Dat komt omdat deze buksen bewegen doordat de kogel wordt aangedreven door een zuiger en stalen veer. Alleen geoefende schutters kunnen daarmee iets raken.
CO2 of perslucht. Persluchtbuksen worden gebruikt door professionele rattenjagers en zijn kostbaar. Ook omdat je er nog een persluchtfles en bijbehorende accessoires bij moet kopen. Een minder kostbaar alternatief is een CO2 buks. Deze zijn minder krachtig, maar wel zuiver. Een goed voorbeeld van een bruikbare CO2-buks is de Hammerli 850 M2 XT Kit. Dit is een complete set met een richtkijker en demper. De buks heeft voldoende vermogen (16 joule) om ook dikke ratten tot op zo’n 20m verantwoord te kunnen doden. Voor ruim €400,- ben je helemaal klaar.
Let op: Ratten afschieten met luchtbuks is verboden. Het is goed om je te realiseren dat het voor iedereen verboden is om ratten met een luchtbuks te doden. Het is voor particulieren (en ongediertebestrijders) ook verboden om rattengif in de buitenruimte te gebruiken. In de tuin is alleen het gebruik van klemmen toegestaan.
Als je moet kiezen tussen het verboden gebruiken van rattengif en het afschieten, dan pleit ik voor dat laatste. Zelfs het vakkundige gebruik van rattengif door professionals is een afgrijselijke methode die veel dierenleed veroorzaakt. Ik ben voorstander van verantwoord, vakkundig en legaal afschieten en hoop dat de wetgeving het gebruik van gif verder aan banden gaat leggen en meer ruimte biedt aan de meer humane methoden van bestrijding. Intussen moet je zelf de afweging maken of je de Wet gaat overtreden of niet. Mijn inbreng beperkt zich tot het voorkomen van onnodig dierenleed, door je te helpen om wat je ook doet…. verantwoord te doen.
De kunst van raakschieten. Vaak zitten de ratten op een specifieke plek in de tuin. Ze komen tevoorschijn als het gaat schemeren of bij donker. Tijdens de schemering heb je nog geen nacht-richtkijker nodig. Je kunt misschien zorgen voor een beetje licht op de plek waar ze zitten. Dan heb je alle tijd om ze op te wachten vanuit een beschutte plek. Je kunt de ratten ook naar een geschikte plek lokken door er regelmatig wat voer neer te leggen. Bijvoorbeeld onder wat struiken, waar ze zich veilig wanen en waar jij ze goed kunt zien vanuit jouw schuilplaats.
Het is helemaal niet zo gek om vanuit de keuken of een kamer te schieten. Ook omdat je dan onzichtbaar bent voor ratten en de buren. Belangrijk is dat je het geweer kunt laten steunen op een tafel of vensterbank. Zelf ga je op een krukje zitten, zodat je heel nauwkeurig kunt mikken. Geduld is dan een belangrijke eigenschap.
Als je hebt bedacht waar je wilt gaan zitten en hoe je de ratten goed voor de loop krijgt dan kun je het geweer gaan instellen. Je zet dan op de plek waar je de ratten verwacht een stevig stuk multiplex-hout van 50x50cm en 3cm dik. Daarop plak je een stuk A4-papier waarop je met een stift rondjes tekent ter grootte van een 20 cent muntje. Dan ga je jouw richtkijker zo instellen dat je dit doel gaat raken.
Dat is best wel even prutsen en het gaat je een half doosje kogeltjes en één of twee CO2-patronen kosten. Het is leuk om dat te doen en al doende leer je steeds beter schieten. Als je van de vijf schoten vier keer raak schiet dan ben je klaar om verantwoord op de ratten te gaan schieten. Zie ook www.erfschutter.nl voor een gedegen instructie.
Verantwoord doden. Een rat is een mooi dier en verdient het om met respect te worden behandeld. Je mag alleen op ratten schieten als je weet dat je raak gaat schieten. Je moet heel gericht op de schouderhoogte op de borst mikken. De kop is een te klein doel voor amateurs. Schiet nooit in het achterlijf. Het dier lijdt dan enorm, het geschreeuw verjaagd andere ratten en,…… het is niet goed voor je gemoedsrust.
Rattenoverlast moet je voorkomen. Ratten worden aangetrokken door eten, drinken en mogelijkheden om te nestelen. Door deze zaken weg te nemen kan een ratten-populatie zich niet uitbreiden tot een plaag. Als je ze moet gaan afschieten ben je feitelijk al te laat. Begin daarom met het wegnemen van voer en drinken. Verstoor de nesten door ze steeds weer af te sluiten of op te graven. Ondertussen schiet je af wat voor je loop komt en je zult zien dat de ratten verdwijnen.
Hulp nodig? Niet iedereen is handig genoeg om zelfstandig het rattenjagen onder de knie te krijgen. Je kunt mij ook bellen voor advies en instructie. Ik kom graag langs om te helpen bij het instellen van jouw luchtbuks en het oefenen met raak schieten. Eventueel maak ik een begin door een deel van de ratten-populatie voor je af te schieten. Jij kunt dan zelf de rest doen.